19 Aralık 2015 Cumartesi

21) GOOGLE EĞİTİM UYGULAMALARI

  Google eğitim uygulamaları: Blog tasarımı:blogger.com, Gmail (hesap aktarma, sekmeler), Takvim, Drive, Google Dokümanlar, Google Tablolar, Google Slaytlar, Google Googles ,Hangouts, Görsellerle arama



BLOGGER.COM;
·        
      Nedir?
Kendi adımıza veya bir grup oluşturarak grubumuz adına sayfa açabileceğimiz sitedir.
·        
      Ne İşe Yarar?
Açtığımız blog sayfasına hazırladığımız sunumları, resimleri, oyunları, müzikleri, videoları alıntı yaparak ya da kendi bilgisayarımızdan atabiliriz. Konu başlığını içeriğini seçebilir ve blog sayfamızda yayınlayabiliriz.
GMAİL;
·        
      Nedir?
Gmail hesabı bir mail hesabıdır. Yazışmalarımızı ve daha farklı paylaşımlar yapabilmemizi sağlayar.
·        
      Ne İşe Yarar?
Gmail hesabı aldığımız zaman mail ile yazışma yapabilmemizin yanında youtube vs gibi video paylaşım sitelerinde kendi kanalımızı da açabiliriz. Gmail hesabınız var ise belli bir boyuta kadar yedekleme yapabilmemizi internet müzik, video, resim indirmemizi ve bunları da yedeklememizi
TAKVİM;
·        
      Nedir?
Gmail hesabımızın takvim sekmesidir.
·        
      Ne İşe Yarar?
Uçak bileti aldığımızda, restoran rezervasyonlarında, önemli günlerde günler takvime otomatik olarak atanır ve o gün geldiğinde bize hatırlatma yaparak önemli bir toplantıyı veya uçağı kaçırmamızı engeller.
DRİVE;
·        
      Nedir?
Sanal bir sürücüdür. Dosyalarımızı yedeklememizi sağlar.
·        
      Ne İşe Yarar?
Sunumlarımızı, resimlerimizi vs  yedekleyerek istediğimiz yerden istediğimiz cihaza indirebiliriz.
GOOGLE DÖKÜMANLAR;
·        
      Nedir?
Gmailde şablon sayfasıdır diyebiliriz.
·         Ne İşe Yarar?
Şablon olarak hazırladığımız yazı veya sunumlar buraya kaydedilir gmail hesabında paylaşılmaz. Dökümanlarda  silmediğimiz sürece burada kalır.
TABLOLAR;
·        
      Nedir?
Basitçe tablo oluşturulan gmail sekmesidir.
·        
      Ne İşe Yarar?
Çok basit şekilde tablo oluşturmak istediğimiz zaman bu sekmeden yapabiliriz. Telefonumuzdan veya tabletimizden anında oluşturabileceğimiz için çok kullanışlıdır.

GOOGLE SLAYTLAR;
·        
      Nedir?
Google üzerinden slayt yapmamıza yarayan sekmedir.
·        
      Ne İşe Yarar?
Çevrimiçi ve ücretsiz şekilde slayt yapmamızı sağlar. Çevrimiçi slayt olduğu için ortak konuşarak, tartışarak yapılır.
                                                 GOOGLE GOGGLES;
·        
      Nedir?
Kamera kullanarak araştırmamızı kolaylaştıran uygulmadır.
·        
      Ne İşe Yarar?
Kamerayla fotoğrafı çekilen herhangi bir nesneyi tarayıcı üstünde arar ve işe yarar bilgiler edinmemizi sağlar. Sadece nesne fotoğrafı değil QR koduyla da arama yaparak araştırmamızı kolaylaştırır.




HANGOUTS
·        
      Nedir?
Android cihazlarda iletişim kurma programıdır.
·        
      Ne İşe Yarar?
Android cihazlarda karşılıklı konuşma yapılabieceği gibi oturum açılarak da konuşma yapılabilir. Dosyalar transfer edilebilir. Görüntülü konuşma da yapılabilir. Tüm bunları yapabilmek için de internet bağlantısı olması gerekir.
GÖRSELLERLE ARAMA;
·        
      Nedir?
Resimlerle arama motorudur.
·        
      Ne İşe Yarar?
Bulduğumuz bir resmi google resimlerle arama sekmesinden internet üzerinden arayabilir ve hakkında bilgi toplayabiliriz. Resmi bilgisayarımıza kaydedip arama sekmesinde resmi upload ederek aramayı gerçekleştiririz.

20) GRADE.CAM


GRADE.CAM

ÖĞRENCİLERİN TESTLERİ DEĞERLENDİRİLİR.

·         
      NEDİR?
Gradecam.com sitesi eğitimciler ve öğrenciler arasında bilgi alışverişini kolaylaştırmak için kurulmuş bir sitedir.
·        
      NE İŞE YARAR?
Bilgisayarınızın veya telefonunuzun kamerasıyla notlandırma yapabilirsiniz.
Öğrencilerin notlarını herhangi bir ortama transfer edebilirsiniz
Öğrencilerinizin skorlarını diğer öğretmen arkadaşlarınızla paylaşabilrsiniz.
Öğrencilere hızlı dönüt verebilirsiniz.
KAYNAK:
http://hsaricayir.blogspot.com.tr/2015/07/artrlms-gerceklik.html


 

EVERNOTE

·        
      NEDİR?
Her türlü bilgiyi not alarak, araştırarak bilgisayar,tab
let,telefon vb. cihazlarda grup halinde veya tek başına bilgi paylaşımı yapılan uygulamadır.
·        
      NE İŞE YARAR?
Öncelikle sitede bir hesap oluşturuyorsunuz ve artık herhangi bir yerden eklediğiniz bir nota herhangi bir yerden ulaşabiliyorsunuz.
Evernote’un yazılımının yanında Android ve iOs için mobil uygulamaları var ve çok popüler. Oldukça kullanışlı bir not alma uygulaması. Mobil uygulamalarında ses kaydı ile not ekmek te çok kullanışlı bir özellik.
  
Evernote, ömür boyu unutamayacağınız anılarınızdan, önemli bilgilere, günlük hatırlatmalara ve yapılacaklar listelerine kadar her şeyi hatırlamanın kolay ve güçlü bir yoludur.
Evernote hesabınızda sakladığınız her şey otomatik olarak aygıtlarınızın tümüyle senkronize edildiğinden, akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve internet dahil olmak üzere Evernote'a sahip olduğunuz her yerde notlarınızı yakalamak, taramak, aramak ve düzenlemek çok kolay.

KAYNAKLAR:
https://evernote.com/intl/tr/evernote/guide/mac/
http://www.renklinot.com/yazilim/araclar/evernote-nedir-ne-ise-yarar.html

https://evernote.com/intl/tr/evernote/guide/mac/


                                                       DROPBOX

DROPBOX ;
·         
      Nedir?
              Yanınızda flaş bellek olmadığı zaman telefonunuzdaki, bilgisayarınızdaki, tabletinizdeki bilgileri, müzikleri, resimleri yedekleyen tarayıcı destekli bir uygulamadır.
·        
       Ne İşe Yarar?
               Dropbox 2 gb'a kadar bilgilerinizi yedeklemenizi sağlar. Belli ücret karşılığında ise yedekleme       alanınızı genişletebilmeniz mümkün. Yedeklediğin bilgilere istediğiniz cihazdan ulaşabilmeniz de mümkün.

Dropbox, şu sıralar adından sıkça söz ettiren, alanındaki gelişmelere ve iyileştirmelere paralel olarak kendini yenileyen bir program. Son zamanların en kayda değer ve pratik teknolojisi bulut depolama (cloud computing)’ nın en güzel kullanımlarından biri.

Dropbox’ı en basit haliyle, bir dosya paylaşım platformu olarak tanımlayabiliriz. Yıllardır resim, müzik, döküman ya da sık kullandığımız diğer birçok dosyayı içinde depoladığımız flash diskin son ve en gelişmiş halidir Dropbox. Flash diskten  farkıysa  yanımızda taşımamızı ve unutmuş olma ihtimalinde kaygılanmamızı gerektirmez sadece bu uygulamadan faydalanabilmek için tek şart; online olmak.

Uygulamayı kullanabilmek için öncelikle dropbox.com’a girip bir hesap oluşturmak ve sonrasında da uygun yazılımı indirip bilgisayarımıza kurmak gerekiyor.
Dropbox uygulaması bulut hesabımızdaki dosyalarımıza ve bilgilerimize aynı anda birden fazla cihazdan ulaşabilme imkanı sağlıyor. 2GB’ye kadar ücretsiz depolama alanı sunan Dropbox, istenildiğinde belli ücretler karşılığında kapasitesini 8GB’ye kadar arttırabiliyor.

KAYNAKLAR
http://shiftdelete.net/dropbox-nedir-nasil-kullanilir-37667
http://sosyalmedyakulubu.com.tr/sosyalmedya/dropbox-nedir-ne-ise-yarar-arastirma.html


                                                       İ TUNES U

Apple, iOS 5 ile birlikte bulut sistemini tam anlamıyla hizmete soktu. Artık her cihazın iCloud uyumu olduğu gibi aynı zamanda iTunes'un da bulut bağlantısı geldi. iTunes müzik kütüphanesini bulut ortamına taşımayı sağlayan iTunes Match hizmeti, diğer tüm hizmetlere ve iCloud'dan bağımsız olarak ekstra paralı. Fakat paralı olmasına rağmen de tüm ülkelere açık değil.
Türkiye'de iTunes Cloud'un ne kadarını kullanabiliyoruz diye baktığımızda oldukça sınırlı hizmetle karşılaşıyoruz. Öncelikle iTunes'un müzik satın alma servisinin ülkemizde olmaması sebebiyle bu konuda bir sınırlamaya tabi tutuluyoruz. Zaten iTunes Store'da sınırlı hizmet aldığımız için müzik, müzik videoları ve Tv şovları kısımlarını indirmemiz ve haliyle buluta taşımamız imkansız.

·        
      Nedir?
               Genellikle İOS işletim sistemiyle özdeşleşen itunes'in not almak için çıkardığı uygulamadır.
·        
      Ne İşe Yarar?

İtunes U ile heryerde not alabilir yada size gönderilen notlara kolayca puan vermenizi sağlar. Bu programla sınıf düzenlemesi de kolayca yapılır. Burda hazırlanana sunumları kolayca kişileştirebilirsiniz ve öğrencilerin derse olan dikkatini çekmek için de işe yarar bir yöntemdir.

KAYNAKÇA:

http://shiftdelete.net/turkiyede-itunes-ne-ise-yarar-33900







19) ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK

1) Space Craft 3D





 Arttırılmış Gerçeklik Nedir? Eğitimde Nasıl Kullanılabilir?
 Artırılmış Gerçeklik kavramını tanımlamak gerekirse, AR gerçek hayat tecrübesi ile sanal dünyanın arasındaki duvarları yıkan bir uygulamadır. Artırılmış Gerçeklik gerçek dünyadaki ortamların ve nesnelerin; bilgisayar tarafından üretilen ses, video ve grafik verileriyle zenginleştirilmesi yoluyla meydana gelen fiziksel görünümdür.

 AG’i  birçok alanda kullanabiliriz. Mesela eğlence sektöründe, reklam ve pazarlama sektöründe, eğitim sektöründe, sağlık sektöründe ve birçok sektörde karşımıza çıkabilir. Şuan hali hazırda zaten sağlık ve askeri alanlarda eğitim amaçlı kullanılıyor. AG ile yapılan eğitimler gerçek hayatla entegreli olduğu için herhangi bir hata payı bulunmamaktadır. Bu durum da AG’yi cezbedici bir hale getirmektedir. Mesela pilotların uçak kullanma eğitimde AG teknolojisini rahatlıkla kullanabilir ve böylece ortaya çıkabilecek teknik hataların önüne geçmiş olabiliriz.

Spacecraft 3D Nedir, Ne İşe Yarar?
  Spacecraft 3D adlı uygulama NASA altında faaliyet gösteren bir laboratuvar tarafından geliştirildi ve  uygulama, NASA'nın bugüne kadar geliştirdiği uzay araçlarını 3D animasyon olarak yakından tanıma fırsatı veriyor olup bir arttırılmış gerçeklik uygulaması sağlar.
   Cihazda aktif bir kamera bulunmakta ve artırılmış gerçeklik sayesinde uygulama, cihazın kamerasını kullanarak örneğin odanızdaki bir kağıt üzerinde bu araçların animasyonları oynatabiliyor. Böylece sanki odanızda araçları inceliyormuşsunuz havası yaratılıyor ve gerçeklik katılıyor.
 Uzay aracı 3D zaman içerisinde dünya üzerinde robot gözleri, güneş sistemi ve ötesinde gibi hareket eden inanılmaz bir uzay aracı daha eklemek için güncellenecektir.
                                                            2) ANOTOMY 4D
 Anotomy 4D
4D Anatomy uygulaması bir android uygulamasıdır ve ücretsizdir. Anatomi 4D’yi  öğrenciler, öğretmenler, tıp uzmanları,  vücudun çalışma sistemi  hakkında bilgi almak isteyen herkes kullanabilir. Görsel çarpıcı ve tamamen interaktif, Anatomi 4D artırılmış gerçeklik ve diğer son teknolojiler 21. yüzyıl eğitim için mükemmel bir araç yaratmak için kullanır.
Anatomi 4D deneyimi insan vücudunun ve kalbinin derinliklerinde bir yolculuğa çıkmamızı sağlar, organlarımızın mekansal ilişkileri, iskelet kasları ve vücudun sistemlerini açığa alır. Bu 3 boyutlu öğrenme ortamı sınıf içi kullanım için harika, ya da her zaman kullanılması basittir. Mesela iskelet ve üreme sistemleri göstermek için seçebilirsiniz. Ayrıca anatomi gösterilen kadın ya da bir erkek için olup olmadığını karar verebilirsiniz. Öğrenciler böylece anlaşılması zor olan konuları görerek ve daha kalıcı şekilde öğrenebilecekler. 

3) QUİVER

Quiver, özellikle küçük yaş gruplarında 3 boyutlu düşünme becerisi kazandırmak için kullanılabilecek bir uygulama. Quiver uygulamasının web sitesinde çeşitli boyama kağıtlarını bulunuyor. Boyamalardan bir kaçı ücretsiz. İstediğiniz boyamayı çıktı alarak, istediğiniz boya kalemi ile, istediğiniz renkte, desende, hatta üzerine yazılar da ekleyerek boyama kağıdını tamamlıyorsunuz. Sonunda kağıda Quiver uygulaması yüklü olan tablet ya da akıllı telefonunuzla baktığınızda, sizin eklediğiniz boya, desen ve yazılarla birlikte, resminizin 3 boyutlu hale geldiğine, adeta “canlandığına” şahit oluyorsunuz. 

 

Kaynaklar :




18) TWİTTER İLE HASHTEG

https://twitter.com/kaya_ozalp







17) PREZİ SLAYT SUNUMU

http://mg64.net/566dbbf877fa82415889

16 ) POWERPOİNT İLE OLUŞTURULAN VİDEONUN YOUTUBEDA PAYLAŞMA


15) GÖRSEL/FOROĞRAF PAYLAŞIMI











14) YOUTUBE'A VİDEO YÜKLEME


https://www.youtube.com/watch?v=fLEEOwNUETc

<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe allowfullscreen="" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/fLEEOwNUETc/0.jpg" frameborder="0" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/fLEEOwNUETc?feature=player_embedded" width="320"></iframe></div>
<br />
https://www.youtube.com/watch?v=fLEEOwNUETc

13) KELİME BULUTU UYGULAMASI





12) BAŞARI BELGESİ / ETKİNLİK BELGESİ


https://docs.google.com/presentation/d/1CXeVukld4mKgGyD0q4xHq2ov7dLak8262plE_6Ee0AU/htmlpresent



11) KAVRAM KARİKATÜRÜ



https://www.google.com.tr/search?hl=tr&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=673&q=MADDEN%C4%B0N+HAL%C4%B0+KAVRAM+KAR%C4%B0KAT%C3%9CR%C3%9C&oq=MADDEN%C4%B0N+HAL%C4%B0+KAVRAM+KAR%C4%B0KAT%C3%9CR%C3%9C&gs_l=img.3...8640.18871.0.19832.33.22.0.6.0.0.513.888.3-1j0j1.2.0....0...1ac.1.64.img..33.0.0.M5-HBI2rcgU#imgrc=Yd7pAFdZoqF8JM%3A

16 Aralık 2015 Çarşamba

10) GOOGLE FORM ANKETİNİN PAYLAŞIMI


9) SLİDESHARE


8) FLASHCARD

http://www.flippity.net/fc.asp?k=1lCZoYO9_QxT-AVQy-ZMMabjfij0Q1JEv5ZoPAZZ8QIc

7) TEDTALKS

6) GOOGLE SUNUSUNUN GOOGLE DRİVER'DAN PAYLAŞIMI

https://docs.google.com/presentation/d/1uudypZ7tgolNvUpCJTd-17IDlrzNyqpAgO3QZ48QWYw/edit#slide=id.p4

5) KAHOOT OLUŞTURMA (BAŞARI TESTİ)



https://play.kahoot.it/#/?quizId=d73be580-5c4e-41b3-b02a-428ac44b0f45

4) KAVRAM HARİTASI


https://bubbl.us/mindmap?h=2fe6e1/60114b/31XEFAiI8UBE6


                                      https://bubbl.us/mindmap?h=2fe6e1/6010df/31f4/XM8neSfw

3) ÇENGEL BULMACA


2) KARE BULMACA


1) MADDENİN TANECİKLİ YAPISI (KONU ANLATIMI)


1.MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER




Kütlesi olan ve boşlukta yer kaplayan her şeye madde denir. Dünyadaki canlı cansız bütün varlıklar maddedir.Örneğin taş, hava, kum, köpek, masa.. Maddeleri duyu organlarımızla tanır ve değerlendiririz. Doğadaki maddeler Katı,Sıvı ve Gaz olmak üzere 3 fiziksel halde bulunur.
Maddenin Sınıflandırılması
1.Katı
2.Sıvı
3.Gaz


1) Katı


  • Tanecikler arasında boşluk yoktur.
  • Genleşir.
  • Sıkıştırılamaz
  • Belirli şekilleri vardır.
  • Katı hali, maddenin en düzenli halidir


  •   
    2) Sıvı
    Tanecikler arasında boşluk azdır.
    Azda olsa sıkıştırılabilir. Genleşir
    Sıvılar, katılara göre daha düzensizdir. Sıvıları oluşturan tanecikler arasındaki boşluklar, katılara göre daha fazladır.
    Sıvı tanecikleri arasındaki çekim kuvveti, katılardakine göre daha azdır.
    Sıvıların belirli bir şekli yoktur. Bulundukları kabın şeklini alırlar.
    Sıvıların belirli bir hacmi vardır.
    Akışkandır.
                 



      3) Gaz  

    Tanecikler arasında büyük boşluklar vardır.
    Genleşir.Yayılır
    Gaz hali, maddenin en düzensiz halidir.
    Gazları oluşturan tanecikler arasındaki çekim kuvveti çok azdır.
    Gazların belirli bir şekli yoktur. Bulundukları kabın şeklini alırlar.
    Gazların belirli bir hacmi yoktur. Bulundukları kabın hacmini alırlar.
    Gazlar, uçucudur.
    Gazlar rahatlıkla sıkıştırılabilir.

                


    Katı,Sıvı ve Gazların Genleşme-Sıkışma Özellikleri

    Katı,sıvı gazlar genleşebilir.
    Gazlar katı ve sıvılara göre daha fazla genleşir.
    Sıvılar ve gazlar sıkıştırılabilir,katılar sıkıştırılamaz.
    Gazlar sıvılara göre daha fazla sıkıştırılabilir.

    Maddenin Sıkışma-Genleşme Özellikleri ile Tanecikli Yapıları Arasındaki İlişki

     Maddelerin sıkışma ve genleşme özellikleri maddeyi oluşturan taneciklerin arasındaki boşluk miktarına bağlıdır.
    Tanecikleri arasındaki boşluk miktarı en fazla olan gazlar,sıvılar ve katılara göre daha fazla sıkıştırılabilir ve genleşebilir.




    Sonuç olarak bütün maddeler daha küçük taneciklerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bütün maddelerin tanecikleri arasında boşluk bulunur. Maddelerin sıkışma ve genleşme özellikleri maddeyi oluşturan taneciklerin arasındaki boşluk miktarına bağlıdır. Tanecikler arası boşluk en fazla gazlarda olduğu için katılara ve sıvılara göre daha kolay sıkışır. Günlük hayatta kullandığımız spreylerde gazların sıkışmalarına örnek olarak verilebilir. Maddeyi nereye kadar bölebiliriz ? Maddeler gözle görülmeyen parçaların bir araya gelmesiyle oluşur. Bilim adamları maddenin yapısını oluşturan bu taneciklere ATOM adını vermiştir.



    Atom: Maddelerin gözle görülmeyecek kadar küçük olan yapıtaşlarına ATOM denir. 

     



    Maddelerin taneciklerden oluştuğu fikri MÖ 400lü yıllarda Yunanlı Democritus, maddeleri oluşturan taneciklerin sonsuza dek bölünmeyeceğini ifade etmiştir. Örneğin, yanda verilen resimdeki gibi bakır teli ikiye bölelim, sonra bu tel parçalarını tekrar ikiye bölelim ve böylece bölmeye devam edelim. Elde edeceğimiz yine bakır parçalarıdır. Democritus, maddenin sonsuza kadar bölünemeyeceğini bunun bir sonu olması gerektiğini söylemiştir. Yani maddelerin bölünemeyen parçaları vardır. Democritus o günün teknolojisiyle bunun ötesine geçememiştir. Maddeleri oluşturan bu taneciklere, bölünemez anlamına gelen atomos adını vermiştir. Günümüzde ise atom denilmektedir. Bütün maddelerin tanecikli yapıya sahip olması ve bölünemeyen en küçük madde parçası olan atomun her maddede filozof Demokritus tarafından ortaya atılmıştır. Özdeş olmasına rağmen maddelerin neden farklı farklı olduğu merak konusu olmuştur. Democritus ve dönemin diğer düşünürleri atomların aynı olduğunu varsaydıklarını maddelerin birbirinden farklı olmasının nedeninin bu atomların farklı dizilişlerde bir arada bulunmalarından kaynaklanmış olabileceğini düşündüler. Ortaya atılan bu fikirler bazı insanlara hayal ürünü olarak görünse de günümüzün bilimsel düşüncesinin gelişmesine katkıda bulunmuştur.




    

    Atom ve atomun yapısı hakkında bilimsel anlamda ilk çalışma, 19.yüzyılın başlarında John Dalton' un maddelerin farklı olmasının sebebini, kendilerini oluşturan atomların birbirinden farklı olmasına bağlamıştır. Örneğin demiri oluşturan atomlar ile bakırı oluşturan atomlar birbirinden farklıdır. Dalton' un atom hakkındaki bu fikri hala geçerliliğini korumaktadır. Dalton'un atom hakkındaki düşüncelerini açıklamak için kullandığı aşağıda verilen tahta kürelerin resimlerini inceleyelim. Sizce bu atom modelleri aynı maddelere mi yoksa farklı maddelere mi aittir?

    







         Dalton' un model olarak kullandığı tahta küreler


    Dalton'dan sonra atom konusunda çalışmalar devam etmiştir. Atomun zorda olsa bölünebildiği ve atomdan daha küçük parçaların da bulunduğu Dalton'dan elli yıl sonra kanıtlanmıştır. Atomların bölünebildiği, Marie Curie ve Henri Becquerel gibi bilim adamlarının çalışmaları ile  ispatlanmıştır. Bu kadarla bitmiş midir? elbette hayır ! Bilim insanları hiçbir zaman durmadan hep daha fazlası için çalışmışlardır. Bu çalışmaların sonucunda atomu parçalamak ve içindeki parçacıkları öğrenmek için dev laboratuvarlar kurulmuştur. Bilim adına yapılan bu çalışmalar son sürat devam etmektedir.



    2.ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER



       Element:Aynı cins atomlardan oluşan saf maddelere element denir.Örneğin; demir, bakır, gümüş, hidrojen ve karbon birer elementtir. Özellikleri; saf maddelerdir. Homojendir. Kendilerine özgü erime ve kaynama noktaları vardır. Yapıtaşı atomdur. Aynı cins atomlardan oluşmuşlardır. Sembolle gösterilir. Fiziksel ve kimyasal yöntemlerle basit maddelere ayrışmaz.







    Bileşik:Farklı atomlar içeren saf maddelere bileşik denir.(İki yada daha fazla cins atomdan oluşmuş maddelere bileşik denir.) Kimyasal yöntemlerle ayrışır. Homojendir. Yapıtaşı moleküldür. Formülle gösterilir. Oluşturan elementlerin özelliğini göstermezler. Elementlerden belirli oranlarda birleşirler.







    Molekül:İki yada daha çok atomun oluşturduğu topluluğa molekül denir.

    Karışım:İki yada daha fazla maddenin kimliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan maddelere karışım denir.
    •    Solduğumuz hava; içtiğimiz gazoz, süt, çorba, şerbet, karışık meyve suları, çay; yeraltındaki petrol; deniz suyu; kireçli su, zeytinyağlı su, böcek ilaçları, deodorant, lehim, sel suyu, kolonya, çelik… günlük hayatta karşılaştığımız birkaç karışımdır.
    • Karışımlarda birden çok element olabilir örneğin; hava(oksijen, karbondioksit, azot… gazları)
    • Karışımlarda birden çok bileşik bulunabilir örneğin; Deniz suyu(su ve tuz)
    • Karışımlarda birden çok element ve bileşik olabilir örneğin;sel(su ve toprak)
    • Saf madde de aynı moleküller yan yana gelir.Karışım da farklı moleküller yan yana gelir. 


    Karışımların Özellikleri


      1)   Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler. Tuzlu suda su ve tuz tadı algılanır
            2)Karışımı oluşturan maddelerin miktarları arasında belirli bir oran yoktur. İstenildiği oranda    karıştırılabilirler. Az şekerli veya çok şekerli çay olur
            3)Karışımların erime ve kaynama noktaları sabit değildir.
            Tuzlu su bazen 103 bazen 110 derecede kaynar,donma noktası ise -5 veya -10 derece olabilir
            4)Karışımların belirli bir kimyasal formülleri yoktur.
            Oksijen elementi: O ile su bileşiği H2O ile gösterilir fakat karışımlarda madde isimleri hepsi birden söylenir
     5)Karışımlar fiziksel yollarla oluşur ve bileşenlerine fiziksel yollarla ayrılırlar.

    Karışımlar iki şekilde bulunur.

    1.Homojen karışımlar(Çözeltiler):Özellikleri her yerinde aynı olan ve dışarıdan bakıldığında tek bir madde gibi görünen karışımlardır.Örnek:Şekerli su,tuzlu su.

    homojen karışıma örnek : ŞEKERLİ SU
    heterojen karışıma örnek: AYRAN


    2.Heterojen karışımlar:Özellikleri her yerinde aynı olmayan ve dışarıdan bakıldığında birden fazla madde varmış gibi görünen karışımlara denir.Örnek:Kum-Su,Tebeşir tozu-Su,Ayran,Yağ-Su,Benzin-Su
     

    3.MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPISI

    • Maddeler katı,sıvı ve gaz olmak üzere üç halde bulunur.Katıları oluşturan tanecikler arasında boşluk olmadığı için akma özelliği yoktur.Katı taneciklerbulundukları yerde titreşim hareketi yapar. Bu sebeple katıların belirli bir şekli ve hacmi vardır.

    • Sıvılar ve gazları oluşturan tanecikler arasındaki boşluk,taneciklerin hareket etmesine ve yer değiştirmesine sebep olur.Bu nedenle gazlar ve sıvılar akma özelliğine sahiptir. Sıvılar ve gazlar öteleme hareketi yapar.

    1. Resim
    Öteleme hareketi:Taneciklerin birbirini iterek hareket etmesi,yer değiştirmesidir.


    • Şimdi katı, sıvı ve gaz taneciklerin modellerinin gösterildiği resimleri inceleyelim. 1. resimde görüldüğü gibi katı haldeki tanecikler bulundukları yerde titreşim hareketi yapar. Bu sebeple katılanların belirli bir şekli ve hacmi vardır.
                                  



    2. Resim


    •  Sıvı hâldeki maddelerin tanecikleri arasında az da olsa boşluk bulunduğunu 2. resimde görüyoruz. Bu boşluklar sıvı taneciklerinin yer değiştirmelerini sağlar. Bu sebeple sıvı    maddelerin belirli bir şekli yoktur. Madde kaptan kaba akar ve kabın doldurduğu kadarının şeklini alır. Dolayısıyla sıvı moleküllerinin hareketleri katılardan farklıdır. Bu tanecikler titreşim hareketinin yanı sıra öteleme hareketi de yapar.





      3. Resim
    • Gaz hâlindeki maddelerin tanecikleri birbirinden bağımsızdır.3. resimde görüldüğü gibi bu taneciklerin aralarındaki boşluklar oldukça fazladır. Sıvı ve gaz maddelerin sıkıştırılabilme özelliklerini yaptığımız etkinlikte de irdeledik. İçine su doldurulan balonun hava doldurulan balona göre daha az sıkıştığını gözlemledik. Gazların daha fazla sıkıştırılabilmesinin sebebi tanecikleri arasındaki boşlukların sıvılardan daha fazla olmasıdır. Sıvı maddelerde olduğu gibi gaz maddelerin de molekülleri hem titreşim hem de öteleme hareketi yapar. Bu sebeple gazlar da sıvılar gibi akma özelliğine sahiptir ve belirli bir şekli yoktur. Bulundukları kaba yayılma ve dağılma özelliği göstererek kabın şeklini alır.
            Aşağıdaki tabloda farklı hâllerdeki maddelerin tanecikli yapısı ile ilgili özellikler pekiştirme amacıyla verilmiştir.İnceleyelim : 









    HAL DEĞİŞİM OLAYLARI


    Bir maddenin dışarıdan ısı (enerji) alarak veya dışarıya ısı (enerji) vererek bir halden başka bir hale geçmesine; “hal değiştirme” denir.Hal değişimi olayı ısı enerjisi sayesinde gerçekleşir. Madde hal değiştirdiğinde o maddeyi oluşturan taneciklerin sayısı ve büyüklüğü değişmez, sadece taneciklerin birbirlerine olan uzaklığı ve yaptıkları hareket değişir.

    Maddelerin fiziksel hallerinde meydana gelen değişimlerin tümü fiziksel değişmedir ve meydana gelen değişimin türüne göre farklı isimler alır.
    ERİME:Maddenin katı halden sıvı hale geçmesidir.Bu sırada ısı alır.
    DONMA:Maddenin sıvı halden katı hale geçmesidir.Bu sırada ısı verir.
    BUHARLAŞMA:Maddenin sıvı halden gaz hale geçmedir.Bu sırada ısı alır.
    YOĞUNLAŞMA:Maddenin gaz halden sıvı hale geçmesidir.Bu sırada ısı verir.
    SÜBLİMLEŞME:Maddenin katı halden sıvı hale geçmeden gaz hale geçmesidir.Bu sırada ısı alır.
    KIRAĞILAŞMA: Maddenin gaz halden katı hale geçmesidir. Bu sırada verir.








    hal değişim grafiği









    4.FİZİKSEL DEĞİŞİM-KİMYASAL DEĞİŞİM



    Fiziksel değişim: Maddelerin kimlik değiştirmeden, başka bir maddeye dönüşmeden, sadece görünümlerinin değişmesine fiziksel değişim denir. Fiziksel değişmeler sonucunda yeni maddeler oluşmaz. Sadece maddenin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişir.




    küp şekerin ezilerek toz şeker haline gelmesi

    ÖRNEKLER :

    • Buzun erimesi
    • Kağıdın yırtılması
    • Tebeşirin toz haline getirilmesi
    • Küp şekerin ezilerek toz şeker haline getirilmesi
    • Suyun donması
    • Çaydanlıktaki suyun buharlaşması
    • Camın buğulanması
    • Akşamları gökyüzünün renginin maviden kızıla dönüşmesi
    • Altından bilezik yapılması
    • Odunun kırılması
    • Camın kırılması
    • Yemek tuzunun suda çözünmesi
    • Yoğurttan ayran yapılması
    • Bakırdan tencere yapılması
    • Havucun rendelenmesi 



    alüminyum folyo



    buruşturulmuş alüminyum folyo
                                                                           alüminyum folyo
                               buruşturulduğunda alüminyum yine alüminyumdur. Öyleyse fiziksel
                                       değişimde maddenin kimliği değişmediğine göre tanecikleri
                                             de değişmemiştir. Fiziksel bir değişim bulunmaktadır.

                                                           


    şekerin yandıktan sonraki hali

    Kimyasal değişim:Maddelerin kimliklerini kaybettikleri,başka madde yada maddelere dönüştükleri değişimlere kimyasal değişim denir.Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmelerdir. Kimyasal değişmeye uğrayan maddeler eski haline döndürülemez. 


    ÖRNEKLER : 

    • Kömürün yanması
    • Sütten yoğurt ve peynir yapılması
    • Demirin paslanması
    • Meyvelerin çürümesi
    • Un ve sudan hamur yapılması
    • Kumdan cam yapılması
    • Ekmeğin küflenmesi
    • Kabartma tozunun üzerine limon sıkılması
    • Canlıların ölmesi
    • İnsanın sindirim ve solunum yapması
    • Bitkilerin fotosentez yapması
    • Üzüm suyundan sirke yapılması
    • Doğalgazın yanması
    • Dişlerimizin çürümesi
    • Yumurtanın haşlanması
    • Gümüşün açık havada zamanla kararması




    NOT : Kimyasal değişmeler sonucunda hem maddenin görünümü değişir hem de yeni maddeler oluşur.






    Demir Vidalar


    Paslanmış Vidalar
                      Demir vidanın paslanmadan önce ve paslandıktan sonraki fotoğrafları
                           yukarıda verilmiştir. Vida yüzeyden paslanmaya başlayarak
                         yavaş yavaş demir özelliğini kaybeder. Bu durumda paslanma
                                                                    kimyasal bir değişimdir.
                                                          Fiziksel kimyasal değişim animasyonu için tıklayınız.


                                                          KAVRAM HARİTASI 


    KONU ANLATIMIMIZ BİTMİŞTİR. ŞİMDİ ALIŞTIRMALAR KISMINDA ANLADIKLARIMIZI PEKİŞTİRELİM.

                                                            ALIŞTIRMALAR


    A)
    Aşağıdaki soruları defterimize cevaplayalım.
    1. Aşağıda verilen maddeleri katı, sıvı ve gaz olarak sınıflandırıp maddelerin bu hallerindeki tanecikler arasındaki bu boşlukları karşılaştıralım.
    a)Hava             b)Demir       c) Süt       d) Şeker          e)Zeytinyağı        f) Karbondioksit
    2) Asağıdaki tabloyu defterimize çizelim.Tabloda verilen özelliklerin maddelerin katı, sıvı ve gaz hallerinde bulunup bulunmadığına karar vererek tabloyu örnekteki gibi dolduralım.


    Aşağıdaki cümlelerde koyu renkle yazılmış kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimelerin hangisiyle cümlenin anlamlı ve doğru olacağını belirleyelim. Oluşan cümleleri defterimize yazalım.
    1.Demir, bakır, altın gibi maddeler katı/sıvı maddedir.
    2.Sıvı maddelerin belirli hacim/şekilleri vardır.
    3. Gaz maddelerin tanecikleri  genleşme/sıkışma durumunda bulundukları kabın yüzeyine daha sık çarpar.
    4.Sıvı maddelerin tanecikleri arasındaki boşluk gaz/katı maddelerinkinden fazladır.
    5)Bütün maddeler tanecikli ve boşluklu/boşluksuz yapıda bulunur.
    6)Gaz maddeler tanecikleri arasındaki boşluklar az/çok olduğundan dolayı sıkıştırılabilir.
    7)Dalton modellerinin farklı olmasının sebebini, atomların birbirinden farklı/aynı olmasına bağlamıştır.
    8)Hücre atoma göre büyüktür/küçüktür.
    9)Atomlar daha küçük parçalardan oluşur/oluşmaz.
    10)Bütün maddeler aynı/farklı atomlardan oluşmuştur.


    B)

                                                  

                                                  KAYNAKÇA

    1) Taşar,M.F(Ed.)(2011),Fen ve Teknolojileri 6.Sınıf  Ders Kitabı,MEB yay:Ankara
    2) Taşar,M.F(Ed.)(2011),Fen ve Teknolojileri 6.Sınıf Çalışma Kitabı,MEB yay:Ankara
    3)Tek kitap(2008) 6. Sınıf Konu anlatımlı,Güvender yayınları:İstanbul
    4) http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuBaslikListesi&baslikid=21&KonuID=1309(2012, Nisan 7).
    5)http://suranurozcelik.wordpress.com/dersler/kimya/6-sinif/maddenin-tanecikli-yapisi/maddenin-yapi-taslariatomlar/(2012, Nisan 7).
    6)http://www.dersizlesene.com/SBS-ders-Notlari/6-Sinif-Maddenin-Tanecikli-Yapisi-Ders-Notlari-m330.html(2012, Nisan 7).
    7)http://www.egitimbudur.com/blog/ersinxy/oku/6-Sinif-Maddenin-Tanecikli-Yapisi-Yaprak-Test---1/d464b239(2012, Nisan 7).
    8)http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuBaslikListesi&baslikid=60&KonuID=526(2012, Nisan 7).
    9)http://tr.wikipedia.org/wiki/Kimyasal_de%C4%9Fi%C5%9Fim(2012, Nisan 7).
    10)http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuKavramHaritasiListesi&baslikid=22&KavID=19(2012,Nisan 8).
    11)http://www.eglencelifen.com/?Syf=18&Hbr=104152(2012,Nisan 8 ).
    12)http://www.eglencelifen.com/?&Bid=85686&/Atom-Modeli---Video(2012,Nisan 8).
    13)Komisyon(2009),Sbs Fen ve Teknolojileri Konu Anlatımlı 6.Sınıf,  Anafen yay:İstanbul
    14)http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuBaslikListesi&baslikid=60&KonuID=526(2012,Nisan 8).
    15)http://www.fenokulu.net/sinavlar/maddenintanecikliyapisi/maddenintanecikliyapisi.htm(2012,Nisan 8)